Tämä on JiiPeen oma blogi, joka sisältää sekalaisia kuvia ja ajatuksia urheilusta, harjoittelusta...ja...elämästä

lauantai 19. syyskuuta 2015

Asiaa ravitsemuksesta

Viimeisen parin vuoden aikana olen ollut etenkin pt-asiakkaiden myötä ravinnon kanssa paljon tekemisissä. Ajattelin hieman koota omien kokemusten perusteella, että mitkä ovat ne suurimmat kompastuskivet ihmisten syömisessä oli sitten kyseessä painonpudottaja, tavallinen liikkuja tai enemmänkin urheilua harrastava. Itsekin olen myös viimeisen vuoden aikana kiinnittänyt aikaisempaa enemmän huomiota omaan syömiseeni ja hyvin tuloksin. Jaksaminen, palautuminen, tehokkuus ja yleinen hyvinvointi paranee oikean ravitsemuksen myötä. Ja painonpudotuksessahan ravitsemuksen merkityshän on jotain 80-90% luokkaa ja liikunta sitten tukee sitä painonpudotusta; liikunnalla saadaan sitten tietty paljon muuta positiivista vaikutusta kunnon kohotessa ja toimintakyvyn ja hyvinvoinnin parantuessa.

Ravitsemuksen tärkein osa-aluehan on ruokailujen säännöllisyys ja se on myös se pahin mikä ruokailuissa porukoilla mättää. Pitäisi syödä 5-6 kertaa päivässä ja ateriaväli ei saisi olla juurikaan yli 4 tuntia. Monilla kuitenkin jo aamupalan ja lounaan väli saattaa olla kuusikin tuntia. Ja varsinaisia aterioita monilla on vain parikolme päivässä. Useimpien asiakkaiden kanssa tulosta on saatu jo sillä, että tämä ravitsemuksen kivijalka eli ruokailujen säännöllisyys laitetaan kuntoon. Eihän se ole sen ihmeellisempää kuin aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Ja aamupäivän välipalan voi jättää pois, jos aamupala ei ole kovin aikaisin. Itse syön tuolla 6x päivässä systeemillä ja jaksaminen sekä työ- ja treeniteho ovat hyvällä tasolla. Säännöllisyyden myötä lämpimillä aterioilla ei tule myöskään mätettyä ylisuuria annoksia eikä mielitekojakaan tule. Monille joudutaan myös korjaamaan sitä aamupalaa monipuolisemmaksi ja jopa kehottamaan syömään aamupala, se ei todellakaan kaikille ole se itsestäänselvyys.

Toinen iso asia, mikä mättää ja osaksi se myös johtuu liian pitkistä ateriaväleistä. Eli lämpimillä ruoilla lautanen ei koostu oikeaoppisesta lautasmallista. Mennään kovin nälkäisenä syömään ja lisäkkeen määrä on ylisuuri ja lautaselta löytyy liian vähän vihreää. Myös lihan määrä voi olla liian suuri, mutta sitäkin useammin juuri tuo lisäkkeen määrä, joka usein saattaa olla jotain höttöhiilaria, ja se lisää aterian kalorimäärää liikaa. Kun siitä lautaselta löytyy puolet salaattia ja 1/4 lisäkettä ja 1/4 lihaa, broileria tai kalaa, niin kaikki on hyvin. Ei ole vaikeaa, kun asian muistaa. Turhan usein näitä lämpimiä ruokia myös korvataan esim. leivällä. Kaiken kaikkiaan yksipuolisuus näkyy hyvin monien ruokailussa ja etenkin liian vähäinen kasvisten ja hedelmien käyttö ja sitä kautta ei saada kaikkia välttämättömiä suojaravintoaineita. Myös oikeiden rasvojen käyttöön joudutaan kiinnittämään huomiota, samoin kuin lisäämään kuidun määrään. Ja sitten se liian vähäinen juominen. Ruokajuomien lisäksi se 1,5l nestettä vähintään. Täytä vaikka 1,5 litran juomapullo aamulla vedellä ja pyri juomaan se tyhjäksi työpäivän aikana. Ei pitäisi olla mahdottomuus. Kokeile ihmeessä.

Jo noilla yllämainituilla asioilla tehdään monesti ihmeitä. Säännöllisyys kuntoon ja sitten ravinnon monipuolisuuus. Nämä kaksi asiaa ovat ne ravitsemuksen voimaportaiden tärkeimmät asiat. Kun ne ovat kunnossa voidaan kiinnittää myös huomiota ylempiin portaisiin eli ravinnon laatuun ja määrään. Kun nämä kulmakivet ovat kunnossa verensokeri ei heittele eikä niitä mielitekoja herkkujenkaan perään tule lainkaan niin helposti. Ravitsemus ei ole mitään rakettitiedettä eikä ihmeeellisyyksiä. Valittevasti vaan monet laihdutus- ym. ohjelmat antavat siitä liian vaikean kuvan punnitsemisineen ja ylenmääräisine rahkansyöntineen ym... Ei olemassa taikatemppuja vaan perusasioiden tekemistä, siis perusasioiden tekemistä! Ja näillä perusasioilla saat aikaiseksi jo huomattavia terveysvaikutuksia.

Tuossa lyhyesti pari asiaa, jotka käytännössä tulevat vastaan useimpien asiakkaiden valmennuksessa. Näistä voisi kirjoittaa paljonkin, mutta ei nyt mennä niin pitkälle. Halusin vain korostaa, että muutamalla pikkuasialla voi tehdä jo todellakin paljon. SÄÄNNÖLLISYYS, MONIPUOLISUUS, LAATU JA MÄÄRÄ... se on siinä!!!

Palataan lähemmin myöhemmin vaikka omaan ruokavaliooni ja siihen mihin olen kiinnittänyt huomiota omien harjoitusmäärieni lisäännyttyä keväästä lähtien.

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Tulevan kauden kisat

Elokuun loppu tuli pohdiskeltua tiiviisti ensi kesän pääkisaa; täyden matkan kisahan se olisi, mutta olisiko se Ironman esim Kööpenhaminassa, jonne moni kaveri lopulta ilmoittautui vai täysmatka Tahkolla. Päädyin lopulta Finntriathloniin ja siellä kerää koko sarja -settiin. Eli ensi kesän pääkisat ovat:
- Vanajanlinnan sprintti kesäkuussa
- Vierumäen perusmatka heinäkuun alussa
- Joroisten puolimatka heinäkuussa
- Tahkon täysmatka elokuussa

Siihen sitten Aqua Plussan supersprinttiä eli harkkakisoja mukaan, niin se on siinä.

Päädyin lopulta Tahkon täysmatkaan,  kun nyt tiedän puitteet ja maastot siellä ja voin luottavaisin mielin valmistautua täysmatkan urakkaan siellä. Sitten seuraavana vuonna Ironmanille jossain päin. Ja kaikkinensa ensi vuonna tavoitteena on jo kovemmat sijoitukset, kun tätä hommaa on nyt yksi kesä opeteltu ja lisäksi saan yhden kokonaisen harjoituskauden alle triathlonin tähtäävää treeniä.

Muutoin harjoituskaudella lienee ohjelmassa ainakin Pirkan hölkkä, Jyränvuori Uphill -mäkitempo, Pirkan hiihto ja Yyterin puolimaraton. Näin kohti ensi kautta...