Tämä on JiiPeen oma blogi, joka sisältää sekalaisia kuvia ja ajatuksia urheilusta, harjoittelusta...ja...elämästä

tiistai 11. syyskuuta 2012

Kahvakuulan käyttö fysioterapiassa

Tässä viime vuosien aikana ei kirjoituksistani ole varmaankaan jäänyt huomaamatta, että kahvakuulaharjoittelu on meikäläiselle lievästi sanoen kohtuullisen mieleistä touhua. Viitisen vuotta olen treenannut kahvakuulilla yhä enenevässä määrin. Viime kevään Kilpeläisen Tuomon loistavien kurssien jälkeen rohkaistuin käyttämään kahvakuulia vieläkin enemmän myös työssäni fysioterapeuttina. Itse asiassa kahvakuulan käytön rajana fysioterapiassa on vain rohkeus ja mielikuvitus. Olen sanonut usein, että minun mielestäni kahvakuula on maailman paras ja monipuolisin harjoitusväline, joten onhan se silkkaa tyhmyyttä jättää sitä käyttämättä osana laadukasta fysioterapiaa. Fysioterapiakäynneillä voidaan helposti ohjata ja harjoitella oikeat tekniikat ja näin asiakas pystyy jatkossa harjoittelemaan kotiloissaan oikein ja turvallisesti. Heitän tähän muutaman esimerkin eräistä yleisistä tuki- ja liikuntaelimistön vaivoista ja vammoista, joiden fysioterapiassa olen itse käyttänyt kahvakuulaharjoittelua.

Lihasjännitysperäiset niskahartiaseudun vaivat ovat edelleen yleisimpiä vaivoja, joita fysioterapeutit hoitavat. Lihaskireydet tulee tietysti hoitaa aluksi pois etenkin hieronnalla, venytyksillä ja fysikaalisilla hoidoilla, mutta sitten tulee jo aika ottaa käyttöön myös kahvakuula; ja mikäpä ettei joidenkin kohdalla heti ensimmäisillä kerroillakin. Tutkitustihan saavutetut tulokset saadaan parhaiten ylläpysymään sopivalla lihaskestävyysharjoittelulla. Hartiaseudun vaivojen hoitoon parhaimpina kahvakuulaliikkeinä ovat olleet esim. roosanauha, halo (pään ympärikierto), kulmasoutu, vauhtipunnerrukset ja kuulan vienti korvalta korvalle ym... Mieleen muistuu eräskin asiakkaani, joka jo ensimmäisen kahvakuulakerran jälkeen kertoi, että päätä ei särkenyt useampaan päivään ja sitä ennen se oli ollut päivittäistä.

Alaselän alueella on monilla kansanomaisesti sanoen kulumaa ja niihin liittyen myös lihaskireyksiä ja keskivartalon lihasten heikkoutta. Tällaisissa tapauksissa olen aloittanut aktiiviset harjoitukset kahvakuulalla esim kauppakassi-liikkeellä, jolla on heti helppo huomata keskivartalon lihasten aktivoituminen eli käytännössä "löydetään" ne keskivartalon lihakset. Tämän jälkeen on opeteltu etuheilautuksen tekniikka ja sitten on edetty esim. pysäytetty kasi -nimiseen liikkeeseen. Hyvin pian saatetaan jo huomata keskivartalon stabiliteetin paraneminen ja vahva lihaksisto tukee aina paremmin rankaa ja auttaa kestämään myös rasitusta paremmin.

Olkanivelen vaivat ovat hyvin yleisiä. Kiertäjäkalvosin-alueen lihasten jännetulehdukset ja repeämät ovat hyvin yleisiä ja olkapäitä myös operoidaan paljon. Olkapään seudun lihasten fysioterapiassa kahvakuula on käyttökelpoinen apuväline. Yleensä aloitetaan erilaisilla heiluriharjoituksilla ja näissä kahvakuulaa voidaan käyttää käsipainojen tapaan. Sitten vipunostot kivuttomilla liikeradoilla, mahdollisesti rinnalleveto, vauhtipunnerrukset ja tuulimylly. Eräänkin asiakkaan kanssa olemme edenneet jo tekemään tuulimylly -liikettä joka jo vaatii hyvää olkapään hallintaa. Vielä on edessä turkkilainen ylösnousu, jota ilmeisestikin pidetään kaikkien aikojen monipuolisimpana lihaskuntoliikkeenä ja vaatii myös olkapäätä ympäröiviltä lihaksilta paljon. Mikäpä myös estää treenaamasta olkanivelen ulko- ja sisäkiertoa kahvakuulalla vastuskumien ohella.

Nilkan murtumien ja nivelsidevammojen jälkitiloja tulee vastaan fysioterapiassa suhteellisen usein. Niiden hoitoon kuuluvat tietysti ultraääni- ja sähköhoidot ja tasapainolaudan kanssa harjoitellaan paljon. Itse olen käyttänyt niiden hoidossa myös kahvakuulaharjoituksia yhdellä jalalla seisten. Esimerkkeinä yhdellä jalalla seisten tehdyt vartalon kierrot, yhden käden etuheilautukset, tasapainoheilurit ja samalla näissä opitaan lantion ja vartalon hallintaa. Kummasti tulee lisähaastetta, kun tukipintaa pienennetään, otetaan liike mukaan ja samalla myös huomaamatta nilkkaa tukevat rakenteet vahvistuvat.

Viimeinen esimerkki voisi olla tilanteesta, jossa asiakkaalla on monia tuki- ja liikuntaelinongelmia, ylipainoa ja lihaskunto ja kestävyys ovat heikkoja. Tälläisessa tapauksessa monet helpot, mutta koko vartaloa harjoittavat kahvakuulaliikkeet kuten kauppakassi, vartalonkierrot ja etuheilautukset eri variaatioineen olisivat hyvä alku. Syke nousee, aineenvaihdunta vilkastuu ja vaikutetaan niin lihaskuntoon kuin kestävyyteenkin mukavasti ja turvallisesti. Nämä yhdistettynä sopivaan kestävyysharjoitteluun kuten sauvakävely ja uinti niin jopas alkoi homma rullaamaan. Ja mikä motivaatio siitä tuleekaan, kun tulosta alkaa syntymään.

Toisten kohdalla tarvitaan tietty enemmän motivointia kuin taas toisten ja eihän kahvakuula tietenkään ole kaikille se ainoa ja oikea. Mutta toiminnallisuudessaan, monipuolisuudessaan ja hauskuudessaan mitä parhain. Paljon enemmän soisin kahvakuulaa nähtävän myös fysioterapiassa. Fysioterapiassakin pääsee pitkälle jo niinkin yksinkertaisilla harjoitusvälineillä kuin muutamilla kahvakuulilla, vastuskumeilla ja jumppakepeillä. Jos olet fysioterapeutti, ole rohkea ja suosittele kahvakuulaa. Käytä mielikuvitustasi ja tietotaitoasi kahvakuulaharjoittelun ohjaamisessa. Ja fysioterapeutinkin kannattaa käydä kahvakuulakurssi ehdottomasti, sillä homma avautuu silloin vielä paremmin. Jos olet asiakas, kuuntele avoimin mielin terapeuttisi ohjeita ja kokeile rohkeasti kahvakuulaa, mitä valloittavinta välinettä. Näillä mennään...

Ei kommentteja: