
Pitäiskö sitä pureutua välillä mun tekniikkaongelmiin. Kuten sanottua olen entinen hiihtäjä ja vielä ajalta jolloin peruskestävyys ja kestovoima olivat kaiken a ja o; kestävyyslajihan se tosin edelleen on, mutta silloin pk-painotus meni hieman yli. Itsekin olen ajatellut harjoittelua hyvin fysiologiakeskeisesti ja se on toisaalta hyvin mielenkiintoista miettiä kunkin harjoitteen vaikuttavuutta. Tekniikka-asiat ovat olleet mulle aina jollain tavalla mörkö, välttämätön paha. Ja toisaalta en ole esim. koordinaation puolesta kovinkaan lahjakas. Hiihtopuolella pertsan tekniikka oli mulla aika huono, mutta vapaa kulki ja tekniikka oli luonnostaan aika hyvä sen kummempia miettimättä; oli vahvat jalat ja kyky saada suksi liukumaan. Nyt rullaluistellessa tilanne on toinen, kommentit ovat olleet kavereilta parina viime vuonna tyyliin: ”voi kun sä vielä oppisit luistelemaan, vielä kun se sisäpuristus löytyisi niin sua ei pidättele mikään, potku jää taakse…” Juuri näinhän se on ,mutta kun se ei hemmetti soikoon ole niin helppoa. Satoja tuhansia ja varmaan miljoonia potkuja suksilla niin ei se kovin helposti potku muutu rullaluistelun puristukseksi. Nyt marraskuussa Late ilmaisi asian niin, että kun puristus on mullakin voimakkaimmillaan niin paino on jo siirtynyt toiselle puolelle; simsalabim juuri näinhän se on ja nyt mäkin ymmärrän mitä tarkoittaa kun potku jää taakse. Kuten yllä olevassa mun kuvassakin voi nähdä niin oikean jalan voimakkain puristushan on vasta tulossa, mutta paino on jo hyvää vauhtia siirtymässä vasemmalle. Esa kirjoitti omassa loistavassa blogissaan, että turhiin kiemurteluihin ja koristeluihin on turha tekniikka-asioissa kiinnittää liikaa huomiota vaan täytyy vaan keskittyä olennaiseen. Itse olen nyt yrittänyt huomioida paria asiaa: se, että yritän suunnata liuún enemmän eteenpäin (kapeammalle) ja samalla saan pidettyä vartalon painon pidempään jalan päällä eli vartalon paino on puristuksen päällä ja sitten toiseksi sen, että jalka kiertää kunnolla vartalon takaa, koska se tuntuu ainakin saavan luonnostaan aikaiseksi myös jonkinlaisen sisäpuristuksenkin. Ainakin viime lauantaina Ukissa luistelu tuntui aika helpolta. En tiedä olenko edes jäljillä…
Jos hiihtopuolella mietitään asiaan niin wassussa ja mogrenissa mun mielestä vartalon painon tulee pysyä työntöpuolen jalan päällä ainakin siihen saakka kunnes käsityöntö on vartalon kohdalla ja vasta sitten aletaan siirtää paino liukupuolelle. Maailman cupissakin näkyy hiihtäjiä, joilla paino alkaa siirtymään heti käsityönnön alettua jo vastakkaiselle puolelle. Tästä oli Esankin kanssa puhelimessa juttua, mutta en varmaan saanut artikuloitua tätä silloin kunnolla sattuneista syistä :D
Toinen asia mitä olen pohdiskellut viime aikoina on se, että kun viime kesänä satuin itsekin pysymään parissa kisassa huippujen mukana niin onhan se melkoista rynkytystä ja vauhtileikittelyä tuo kilpailu kärkipäässä. Kakskerrassakin Jani veti joka hemmetin töyssyn sen minkä ehti ja kohta mentiin taas rennommin. Tätähän se on ja ihan hauskaa. Mutta mitä se tekee harjoittelun suhteen. Hetki täysillä ja sitten rennommin eli ainakin hetkellistä nopeutta pitää kestävyyden ohella olla. Mitä se nopeus on? Nopeus on voimaa jota taito hallitsee. Eli olen muuttanut ajatteluani niin, että on tavallaan turhaa painottaa alaraajoille hirvittävän pitkiä kestovoimasarjoja vaan tärkeämpää on pitää maksimivoima- ja perusvoimatasot alaraajoissa kunnossa. Toisaalta kestovoimaa tarvitaan taas keskivartalon lihaksille, etenkin syvät vatsalihakset ovat ensiarvoisen tärkeät. Jos ne ovat heikot, luisteluasennon pitäminen on vaikeaa, lantio kippaa eteen, jolloin takapuoli työntyy taakse ja silloin paino ei ole enää jalan päällä. Eli pointti oli se että kehitä oikeita asioita niin ne myös tukevat tekniikkaa ja taloudellisuutta ja luistelu on sitä myöten helppoa. No tämän sekavan kirjoituksen ajatuksena oli myös se, että tekniikka-asiat eivät ole enää niin mörkö mulle, kunhan kiinnittää perusasoihin ja oikeisiin asioihin huomiota ja niin, että joka ikinen luisteltava metri on myös tekniikkaharjoitus ja samalla kuitenkin voi myös saada fysiologisesti kehittävän ja hyvän harjoituksen. huhhuh… tulipas kirjotettua…
JiiPee