Tämä on JiiPeen oma blogi, joka sisältää sekalaisia kuvia ja ajatuksia urheilusta, harjoittelusta...ja...elämästä

keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

Taloudellisuuden merkitys kestävyyslajeissa



Tuossa päivänä yhtenä kun selailin vanhaa lopputyötäni "Hiihdon ja sen harjoittelun aiheuttamat häiriöt lihasvenyvyydessä" niin siellä olimme teoriaosuudessa käyneet läpi hiihdon lajianalyysia. Hiihdossa suorituskyvyn vaatimukset voidaan jakaa kolmeen osaan: aineenvaihduntakapasiteetti, taloudellisuus ja mekaaninen teho. Aineenvaihduntakapasiteetin kannalta tärkein ominaisuus on kyky tuottaa energiaa tehokkaasti aerobisella tavalla. Taloudellisuuden merkitys on tärkeä ja tässä nimenomaan hiihtotekniikalla eli taloudellisuus voidaan määritellä kykynä edetä tietty matka mahdollisimman vähällä energiankulutuksella. Hyvä mekaaninen teho taas saavutetaan korkean aineenvaihduntakapasiteetin ja hyvän taloudellisuuden ansiosta. Viisaat tutkijat ovat ilmoittaneet nämä prosentteina seuraavasti:

aineenvaihdunta 50%
taloudellisuus 35%
mekaaninen teho 15%.

Pätevätkö nämä lainalaisuudet myös esim. rullaluistelussa. Mun mielestä hyvinkin pitkälti kyllä. Rullaluistelutekniikan kehittyessä voidaan edetä lähempänä hapenotollista maksimia; tietysti tähän vaikuttavat myös lihaskunto-ominaisuudet. Sitten taas, jos tekniikassa ja lihaskunto-ominaisuuksissa esiintyy puutteita niin nämä muodostuvat suoritusta rajoittaviksi tekijöiksi aikaisemmin ja ennen anaerobista kynnystäkin.

Tämä teoriapainotteinen kirjoitus olikin taas oiva motivaatiopala yrittää kehittää omaa luistelutekniikkaa, koska sen merkitys on hyvin suuri. Eipä siitä turhaan "jauheta" siellä sun täällä.

Hyvää pääsiäistä pojat teille ja loistavaa treeniviikonloppua!!! Pitäkää mielessä muutama vinkki mullekin näissä tekniikka-asioissa :D

JiiPee

1 kommentti:

Mike- kirjoitti...

...? En ihan suoraan niele , Luistelu poikeaa hieman hiihdosta, aineen vaidunnan osalta vaikutavia tekijöitä ovat jo vaatetus sekä hiihto on airopisempi suoritus koska hiihdossa käytetään yläroppaa enempi- ja viime vuosina hiihto on vielä kehitynyt perinteisen osalta vieläkin ememmin tasatyöntö teknikkaan - Mekaaaninen eli Power jaloissa on luistelussa hurjan paljon suurempi tekijä kuin esim Hiihdon vapaassa , tämä on nähtävissä jopa kansain välisissä hiihtolähetyksissä ylämäkeä vapaalla tyylillä hiihdettäessä jolloin potku on jopa surkeaa katsottavaa, mutta ei pä lähetä sen enempää pohtimaan asiaa - kiitos kun pääsin lukemaan Blogiasi ! saat olla varma että luen sitä myös.