Tämä on JiiPeen oma blogi, joka sisältää sekalaisia kuvia ja ajatuksia urheilusta, harjoittelusta...ja...elämästä

sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Halloweeniä


Amerikoissa kait juhlivat nyt jotain halloweeniä, joten laitetaan ny tommonen kuva sen kunniaksi. Muutenpa tässä ei mitään raportoitavaa ole eikä mitään painavaa sanottavaakaan ole muutamaan päivään ollut. Tai ainahan sitä jotain, mutta ei nyt vaan ole saanut aikaiseksi mitään tekstin tynkää. Toisaalta myös jonkin sortin flunssa on hieman painanut ja estänyt nyt kolmen päivän ajan treenaamistakin, mutta mitäs pienistä; pieni pakkolepohan tekee aina välillä hyvääkin. Se on sitten myös talviaika ja pimeä marraskuu painaa päälle, mutta eipä anneta sen haitata, tyrkätään kunnon treeniä vaan tiukasti ja odotellaan vaikkapa lumia. Luistelumiehethän olivatkin kuulemma jo päässeet vetämään jäälle ja olivat kai ainakin tuon facebookin mukaan niin tohkeissaan ettei paremmasta väliä :-D

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Teknisiä ongelmia

Piti siirtää keskiviikon kahvakuulaliike, mutta videon siirtämisessä tuli jotain yllättäviä teknisiä ongelmia, joten se siirtyy sitten seuraavalle keskiviikolle. Joten ei tänään juuri tämän enempää. Lenkki tuli heitettyä. Tasan tunti kevyttä juoksua. Ei siinä sen kummempaa ja kun asiat tehdään nyt "lite bättre" niin nyt hyvät venyttelyt ja nukkumaan...

tiistai 26. lokakuuta 2010

Internetin liikuntayhteisöt

Ensimmäiset kokemukset itselläni on sykemitareista jostain 80-luvun lopulta ja sen jälkeen olen käyttänyt niitä voisko sanoa hyvinkin ahkerasti. Polar oli markkinajohtaja pitkään, mutta sen jälkeen kilpailijoita on tullut paljon. Nykyään olen käyttänyt Suunnon mittareita ja nyt taitaa olla kolmas Suunnon mittari käytössä ja tällä hetkellä malli T6c.

Nykyäänhän on sitten mahdollisuus siirtää harjoituksia nettiin toisten tarkasteltaviksi, kaiken maailman liikuntayhteisöjä on netissä jo aika monia ja vieläpä ihan ilmaisia. Ensimmäinen tutustuminen minulla näihin oli se, kun FRWD oli meidän sponsorimme silloin Le Mansin vuonna. FRWD:n nettiliittymä oli aika sujuva ja sieltä näki mukavasti asiaa ja reittiähän oli mukava seurata jälkeenpäin ja samalla sen hetkisiä nopeuksia ja sykkeitä. Lisäksi sieltä eri näköisiä parametrejä sai tarkasteltaviksi ja analysoitavaksi ihan mukavasti. Huonoa siinä mittarissa oli ainakin silloin, että itse mittari oli aika kömpelö ja näytölle sai kulloinkin näkyviin kerrallaan vai pari muuttujaa ja eikä niitä paria tärkeintä koskaan yhtä aikaa. Omalla kohdallani kone hyytyi jossain vaiheessa ja sen käyttö sitten jäi. Tosin aina joskus olen käynyt netissä tsekkaamassa ihmisten harjoituksia ja kylläpä tätäkin mittaria edelleen jotkut käyttävät.

Tuossa kesällä latasin Nokian puhelimeeni Sports-Tracker -ohjelman. Eli puhelimella, jossa on GPS pystyy ohjelman avulla seuraamaan harjoitusta kartalta ja se nappaa muistiin reitin, nopeudet, matkat, korkeuskäyrät. Ja jopa niinkin turhaa tietoa kuin sen, että näet kussakin reitin kohdassa puhelimen kautta kuuntelemasi musiikit :) Nämä harjoituksen tiedot voit sitten siirtää nettiin itsesi tai halutessasi kenen tahansa nähtäviksi. Puhelimella voit myös napata matkan varrelta kuvia ja nekin saat näkyviin karttapohjalta. Tässäkin on hyvää, että koneelta on jälkeenpäin mukava tarkastella nopeuksia ym. Huonoa on se, että yhteensopiva Polarin sykevyö pitäisi tilata erikseen hintaan 70 egee, jota en kyllä tule hankkimaan. Ja toisaaltahan harjoituksen aikaisia sykkeitä on kovin vaikea seurata lenkin aikana puhelimen näytöltä ja sehän on usein kuitenkin yksi niitä tärkeimpiä asioita. Jälkeenpäin voi vaan sitten voivotella, että menipä nyt tämä harjoitus eri tehoille mitä olin suunnitellut :) Mutta ihan hauska lelu ja kavereiden treenejä voi kuittailla ja kommentoida netissä.

Mutta kylläpä tämä Suunto on mittareista mulle se tutuin ja todella hyvä. Suunnollakin on myös netissä liikuntayhteisö nimeltään Movescount. Harjoitukset voi siirtää Movescountiin ja siellä saat näkyviin aivan samat parametrit kuin Suunnon Training Manager-ohjelmassakin. Sykekäyrät, korkeuskäyrät, EPOC-arvot, keskisykkeet, nopeudet, matkan, poljinkierrokset jne jne... Todella kattavat määrät eri näköisiä juttuja analysoitaviksi. Ainoa puute on, jos vertaa noihin edellsiiin on se, että reittiä se ei piirrä kartalle. Tosin voit itse käydä reitin läpi Google Earthin avulla. Lisäksi reittejä voit myös suunnitella Google Earthin avulla etukäteen ja reitin pituus näkyy tarkalleen heti. Ihan hauska ja hyvä sivusto. Itse aloin käyttämään Movescountia vasta pari päivää sitten ja siirsin sinne pari treeniä nyt kokeeksi, mutta varmasti tulen käyttäämään sitä ja samallahan se laskee harjoitusmääriä yhteen eli toimii myös harjoituspäiväkirjana. www.movescount.com

Paljonhan näissä on turhaa nippeliä ja enemmänkin semmosta leikkimistä. Mutta tarkemmin, kun harjoituksia ja yhteenvetoja analysoi niin aivan varmasti hyötyy niistä harjoittelussaan. Pystyy ainakin havainnollisesti näkemään meneekö harjoitustehot sinne alueelle, minne on tarkoittanut. Toisaalta eihän se harjoittelu saa mennä mittareiden kanssa kikkailuksi ja netin liikuntayhteisöjen kanssa spekuloimiseksi, sillä ainahan se harjoittelu ja liike on kuitenkin sitä tärkeintä. Ja kyllähän toki jotkut eivät voi sietää mittareita ja hyvä niin; itse tosin koen hyötyväni niistä ja tykkääm katsella harjoituksiani jälkeen päin koneelta.

sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Lisäravintovalmisteita urheilijoille


Ensinnäkin tämän päivän lenkki oli rauhallista PKI-tason juoksu+kävelyä maastossa parisen tuntia ja siinä on ohessa muutama kuva mukavan kirpeästä ja sumuisesta syksyisestä aamusta. Itse asiassa piti tehdä sauvakävelyä, mutta oli varmaan vielä niin uninen kaveri lähtiessä, että sauvat jäivät ovenpieleen. Mutta tulipa hieman tutkittua paikkoja Mouhijärven pururadan ympäristössä, että löytyykö uusia juostavia polkuja entisten jatkoksi ja muutama löytyikin. Ja meno oli kevyttä ja tätä liikuntaa nyt olisi voinut tehdä periaatteessa muutaman tunninkin; luonnollisesti :)


Parisen viikkoa sitten oli puhetta noista ravintolisistä. Korostin silloin säännöllistä, monipuolista ruokavaliota tärkeimpänä juttuna ja niinhän se edelleenkin tietysti on. Eksyin kuitenkin tuossa jokin aika sitten myös surffailemaan ravintolisävalmistaja Fastin sivuille (www.fast.fi). Sieltä löytyy mielenkiintoinen "tuotemoottori" eli testi, jossa valitset lajisi ja sen jälkeen vastaat muutaman lisäkysymykseen mm. missä suhteessa painotat voimaa/kestävyyttä, intensiteetti ja harjoituksen kesto. Sen jälkeen kone valitsee sinulle kolme tärkeintä ravintolisää.


Itselleni kone näytti tärkeimpänä palautusjuoma Fast Reco2, toisena lisäproteiinivalmiste Fast Whey+ ja kolmantena Fast BCAA aminohappovalmiste. Kyseisessä Reco2-palautusjuomassa on sekä proteiiniä että hiilihydraattia ja tällaisen yhdistelmän pitäisi palauttaa paremmin kuin pelkän hiilihydraatin nauttiminen. Whey+ , joka on proteiinivalmiste, jonka pitäisi sopia lisäproteiiniksi kaikkeen urheiluun ennen ja jälkeen suorituksen. BCAA sopii urheilijoille, jotka harjoittelevat usein ja kovalla teholla eli piti olla mulle sopiva ainakin tämän viikon treenien mukaan :) Tuote sisältää haaraketjuisia aminohappoja, jotka nopeuttavat palautumista ja parantavat suorituskykyä. Käytetään esim. yhdessä palautusjuoman kanssa ja myös ennen harjoitusta. Kyseisen tuotteen kanssa näytti rinta rinnan suositeltavan myös omega3-kapseleita. Mutta pitäähän sitä näitäkin kokeilla eli ostin ko. tuotteita pussilliset ja purkillisen; tosin omega3:t jäivät vielä kaupan hyllylle, mutta nuo 3 ensin mainittua ostin. Vielä ei sen kummempia kokemuksia osaa sanoa, mutta onhan tässä kyllä ainakin palautunut hemmetin hyvin :-D Palataan tarkemmin asiaan joskus myöhemmin.

lauantai 23. lokakuuta 2010

Submaksimaalinen seurantaharjoitus


Olen aika ajoin tehnyt ns. submaksimaalisia seurantaharjoituksia, joilla pyrin tsekkaamaan elimistön kuormittuneisuutta ja palautumista kovempien harjoituspätkien jälkeen. Olen tehnyt ne juoksumatolla niin, että aluksi juostaan 10min. nopeudella 8km/h, sitten 15min. nopeudella 11km/h ja lopuksi 10min. nopeudella 8km/h. Eli sitten vaan sykkeitä tutkimaan ja vertaamaan niitä aikaisempiin harjoituksiin. Jos jotain poikkeuksellista löytyy niin sehän voi olla merkki kropassa olevasta väsymyksestä.

Eilen tein tämän harjoituksen ihan mielenkiinnosta, että miten tuo viikon tehokuuri näkyy mahdollisena väsymyksenä ja ovatko sykkeet kovinkin korkealla. Eivät muuten olleet. Juoksu tuntui kohtuullisen mukavalta pientä lihaskipua lukuunottamatta tai voisi oikeastaan sanoa hyvinkin kevyeltä. Yllättävää!?

Tuossa harjoituksessa ensimmäisen kymmenminuuttisen alin keskisyke on ollut viime keväänä 101 ja korkeimmillaan 115; eilen se oli 103. Keskimmäisen nopeamman pätkän alin on ollut 124 ja korkein 137; eilen 126. Viimeisen pätkän ennätys alimpana keskisykkeenä on 116 ja ylimpänä 124; eilen 115 eli uusi enkka :) Suunnon mittarin antama harjoitusvaikutus on ollut joskus tässä 2,5 ja edellinen ennätys 1,9 ja eilen vain 1,4 ja energiankulutukseenkin uusi alin enkka 202 kcal. Tämän kaiken perusteella voisi päätellä, että minkäänlaista väsymystä ei ole nähtävissä. Tuntemus oli juostessa myös ihan sama eli kevyttähän se oli. Tietysti tässä voi olla myös se, että nyt olen juossut suhteellisen paljon verrattuna normimeininkiin ja se on ehkä tuonut juoksuun taloudellisuutta ja se on kompensoimassa tässä testissä elimistön väsymystä. Mutta kaiken kaikkiaan hyvä meininki kovan tehoviikon jälkeen.

Tänään olen kuitenkin pitänyt puhtaan lepopäivän ja huomenissa varmaankin sauvakävelyä todella rauhallisesti PKI-tasolla. Nuo blokkijakson harjoitusmuodot menivät kuta kuinkin kohdalleen, mutta yhden tekisin toisin ja se on se Ellivuoren ylämäkijuoksu. Sen tekisin sauvarinteenä sauvakävellen; silloin sykkeet menisivät varmasti oikeille alueille eikä se olisi niin kuormittava kuin se nyt oli. Jatkossa huonoilla keleillä lajeina voisivat olla sisätiloissa tietysti esim. spinning-pyörä, soutulaite ja jopa crosstrainer-tyyppiset laitteet. Mutta selvähän se on, että mukavimpia nämä ovat luonnollisesti ulkolajeina. Nyt myös rullaluistelu yhtenä muotona jäi kokeilematta. Semmosia ja nyt muuta kuin aerobista peruskestävyysharjoittelua lähiaikoina... niin ja voimaa...kahvakuulalla :)

torstai 21. lokakuuta 2010

Blokkiharjoittelulla tehoa, 7. päivä


No niin, se olis sitten siinä; nimittäin ensimmäinen "Tour de Blokki" mun osalta. Eikä varmastikaan viimeinen. Siisti fiilis, koska sain tehtyä 6 hyvää maksimi kestävyys -harjoitusta viikon sisään kuten olin suunnitellutkin ja nimenomaan niin, että tämä viimeinenkin irtosi sieltä mukavasti. Kaiken kaikkiaan on kova setti vetää 6 kovaa harjoitusta tasolla, jotka ovat kuitenkin hieman ulkona sieltä mukavuusalueelta. Tällä hetkellä tuntuu väsymystä jaloissa, mutta se on hieman eri tuntuista väsymystä kuin se, että olisin vetänyt muutaman tunnin peruskestävyyspäiviä viikon ajan; luonnollisestikin. Mutta näitä kuormitusasioita voidaan analysoida paremmin, kunhan on hieman katsotti miten tästä palautuu.

Mutta vielä tämän päivän harjoituksesta. Aamulla heti herättyä tuntui jaloissa jonkin verran, mutta edelleenkään ei todellakaan mitään valtavaa väsymystä; voisi jopa sanoa, että yllättävän vähän. Leposykkeitähän en ole koskaan juurikaan mittaillut enkä nytkään; mutta eipä se pompannut ainakaan toiselle sadalle :) Mutta tuntemus oli se, että hyvillä mielin voi suunnata illalla Mouhijärven "Stadionin" upealle :) tiilimurskalle juoksemaan vähän tehoja.

Itse harjoitus alkoi normaalilla verryttelyllä, jonka aikana tunsin, että edelleenkin hyvillä mielin voin vetää myös tämän päivän. Tavoitteena oli juosta 4x5min. sykkeellä 165-170 3 minuutin kävely- ja hölkkäpalautuksella. Ja se myös toteutui. Juoksu ei ollut mitään herkintä, jos se mulla sitä koskaan onkaan, mutta kyllä parhaimmillani pystyn kyllä noilla sykkeillä juoksemaan kovempaankin. Mutta täytyy tietysti ottaa huomioon, että olihan tässä jo viikona aikana takana lähes pari tuntia tehoja. Mutta olin kovin tyytyväinen, koska pystyin kuitenkin vetämään noille sykkeille ja juoksu tuntui suht rennolta. Alla vedot näkyvät numeroina. Keskisykkeitä en saanut, koska parissa eka vedossa mittari näytti alkuvaiheessa aika ihmeellisiä lukua, joten jätin ne omaan arvoonsa. Aika, syke lopussa, matka, vauhti:
1. 5.03,7 163 1,26km 4,01min/km
2. 5.01,6 166 1,30km 3,52min/km
3. 5.01,4 168 1,26km 3,59min/km
4. 5.01,1 173 1,26km 3,59min/km
Lopuksi kevyt verryttely kymmenisen minuuttia.


Pitää analysoida tarkemmin jatkossa tätä koko settiä. Mutta äkkiseltään tuntuisi hyvältä. Tärkeää on valita itselleen sopivat lajit eli millä harjoitusmuodolla harjoituksen tekee. Mutta kannattaa ainakin käyttää useita eri harjoitusmuotoja; sydänhän ei tiedä millä lajilla se pumppu laitetaan hakkaamaan :) Tehojen kanssa kannttaa olla tarkkana ettei mene liian koville tehoille. Yleensähän meillä on taipumusta tehdä kaikki harjoitukset; myös MK-harjoitukset liiankin kovilla tehoilla eikä silloin saavuteta välttämättä sitä vaikutusta mitä on haettu. Nyt on kuitenkin tärkeää palautua tästä setistä. Lähiaikoina painotus on ehdottomasti peruskestävyysharjoittelussa, sekä PKI että PKII-tasoilla. Mutta siitä ja palautumisesta tarkemmin jatkossa. Mutta yhdellä lauseella: varmasti tulen tekemään blokkijaksoja jatkossakin.

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Blokkiharjoittelulla tehoa, 6. päivä


Ensin täytyy palata tuohon eiliseen harjoitukseen. Esan kanssa tuossa soiteltiin aiemmin päivällä ja juteltiin, että tuo eilinen meni ehkä hieman liian koville tehoille, jos tätä blokkia ajatellaan. Jos laktaattimittari olisi ollut, niin kyllähän aika megahapot olisi varmaan mitattu. Se ei ollut enää ihan puhdas maksimaalisen kestävyyden treeni eli meni hieman överströmiksi. Ja myös sykkeiden puolesta, jos tavoite on n. 85-95% maksimista. Toisaalta sen harjoituksen tekeminen teki henkisesti gutaa, mutta ehkä sitä ei kannata tehdä tällaisessa blokissa tai sitten hieman varovaisemmin. No, mutta mites siitä palautui. Aamulla oli jalat jonkin verran kipeänä ja jaloissa hieman väsymystä, mutta ei mitään valtavaa. Aamulla jo päätinkin jalkojen arkuuden takia, että tämän illan harjoitus tapahtuu sitten pyörällä. Tein 9 tunnin työpäivän, joka ei muutoinkaan ollut helpoimmasta päästä. Jotenka hieman arvoitus tulisi olemaan, miten harjoitus kulkisi tänään. Sanoinkin Esalle, että nyt on kyllä aika moro olo ja saapa nähä kulkeeko.

No! Tämän päivän olisi kyllä loppujen lopuksi voinut otsikoida myöskin TÄYDELLINEN MK-HARJOITUS! Ensinnäkin hyvä, että lähdin maastopyörällä tien päälle enkä jäänyt vääntämään autotalliin spinning-pyörällä. Kyllä ainakin minut on luotu vetämään tehoja niin, että ihminen liikkuu eteenpäin :) Onhan se nyt helvetin tylsää hengästyä jonnekin 170 sykkeelle ja tuijottaa jotain samaa sementin kokkaretta lattiassa tai kuviota seinässä, ei hemmetti...Tosin onhan niitäkin tullu tehtyä. No mutta kuraiselle tielle ja vartin verryttelyn jälkeen happi alkoi kiertää lihaksissa loistavasti ja pyörä kulki mukavasti pehmeällä soratiellä. Sitten vedin 3x6 minuuttia kovaa 4 minuutin palautuksella. Ensimmäinen veto keskisykkeellä 159 (lopussa 165), toinen 161(167), kolmas 165 (169), huiput jotain 171 yhden mäen päällä. Just täydellisesti, jos ajatellaan vielä, että pyörällä sykkeet pitäs olla 5-10 alempia kuin esim. hiihtämällä ja toisekseen viimeinen veto pitää pystyä vetämään parhaiten. Kaiken kaikkiaan tuntemus oli kerrassaan hyvä; jaksoi pyörittää todella hyvin ja vahvasti :O Kyllä se tuo ihmiskroppa on ihmeellinen, vaikka olo on joskus aika väsyneen oloinen niin hetken päästä tulos voi olla mitä parhain. Lopuksi sitten hyvät verryttelyt ja silleen.

Huomenna vielä pitäs tyrkätä yksi tehoharjoitus. Sen pitäisi tapahtui näillä näkymin juosten ja ainakin tällä hetkellä tuntuu todella hyvältä. Huomiseen...

tiistai 19. lokakuuta 2010

Blokkiharjoittelulla tehoa, 5. päivä


Tänään siirryin sitten lepopäivän jälkeen sinne "kovien jätkien treeniosastolle" :) eli ohjelmassa oli 5x4 min. juosten ylämäkeen Ellivuoren laskettelurinteessä. Kovanhan siitä tekee etenkin se, että Ellivuorestakin löytyy hyvinkin jyrkkää kohtaa, jotka juosten mentynä ovat voisko sanoa kohtuullisen kovia. Etenkin nousujen alut ovat aina erittäin jyrkkiä, joten siinä tuuttaa aika hyvin hapoille heti nousun alussa. Sykkeet nousivat parhaimmillaan viimeisessä nousussa 182:een. Palautukset olivat kävely/hölkkä alas, joihin meni aikaa 3-4 minuuttia.


Korkeuskäyrät ja vauhdit voi käydä tsekkaamassa www.sports-tracker.com sivuilta, jos se jotenkin sieltä löytyy. Ainakin sieltä kartasta Sastamalan kohdilta (käyttäjä: japehu, ylämäkivetoja Ellivuoressa). Mun lärvikirjakaverit löytävät linkin suoraan tähän harjoitukseen luonnollisestikin lärvikirjasta :)


Mutta vielä itse harjoitukseen. Aika mukavan virkeällä jalalla pääsi vetämään, sillä palauttava päivä oli tehnyt oikein hyvää. Ja täytyy sanoa, että mä jollakin perverssillä tavalla nautin tämän tyylisistä ylämäkirunttauksista; saa vaan vetää megahapoilla eikä tarvi miettiä juoksutekniikkaa ym. niin tarkkaan. Syke nousee komiasti kunhan vaan runtaa menemään. Henkisestikin nämä on hyviä treenejä, sillä tämmösen tehtyään olo on aina loistava/tyytyväinen vaikkakin voipunut eikä kaikissa kisoissakaan tunnu välttämättä näin pahalta. Sen verran vielä sormet toimi, että sain napattua vauhdissa muutaman kännykkäkuvan.

maanantai 18. lokakuuta 2010

Blokkiharjoittelulla tehoa, lepopäivä



Kolmen MK-harjoituspäivän jälkeen ei mitään ihmeellistä. Aamulla hieman tuntui jaloissa edellispäivien treenit, mutta muutoin ok. Leppoisa päivä tänään, ajeltiin Nivalasta takaisin kotiin; huominen päivä olisi vielä tätä "minisyyslomaa". Huominen tehoharjoitus tapahtunee tuolla Ellivuoren rinteessä juosten ylämäkeen, katotaan nyt minkä mittaisia siivuja siellä saa vedettyä. Eli samanlainen kolmen päivän tehosetti on vielä tarkoitus vetää.
Niin ja tänään ilmaantui meidän talouteemme uusi perheenjäsen, josta kuva yllä; Tahvo nimeltään.

sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Blokkiharjoittelulla tehoa, 3. päivä

Aamulla tuntui persauksessa jonkin verran eilisen loikkimiset, mutta muutoin ihan ok tuntemukset. Tänään verrytellessä sykkeet ehkä hitusen korkeammalla kuin eilen. Itse harjoituksessa reisi tuntui kyllä jonkin verran tyhjältä, mutta tuloksena kuitenkin juosten 4x5 min maastoltaan suhteellisen raskaalla ja pehmeällä pururadalla. Palautukset olivat vetojen jälkeen 3 minuuttia kävellen ja kevyesti hölkäten. Alkuun ja loppuun tein 10 minuutin verryttelyt. Alla näkyvät vetojen ajat, vetojen keskisyke, syke vedon lopussa, matka ja keskivauhti. Eli näin ne kulkivat:

1. 5.00,1 162 171 1,18km 4,14min/km
2. 5.00,6 166 168 1,18km 4,15min/km
3. 5.00,6 170 174 1,10km 4,33min/km
4. 5.01,7 169 176 1,14km 4,25min/km

Viimeinen veto oli kyllä jo aika tuskaa, mutta tulipa tehtyä. Hieman vauhti vaihteli sen mukaan kuinka pahimmat nousut sattuivat kunkin vedon kohdille. Jos kriteerinä pidetään, että kuinka sykettä saa nostettua tarvittavalle tasolle niin tämäkin harjoitus oli onnistunut. Ohjehan on ollut, että jos sykettä ei saa enää nostettua MK-tasolle niin keskeytä harjoitus. Mutta kaiken kaikkiaan tuntemukset ovat kovin hyvät; tosin huomenna on ihan mukava pitää se lepopäivä. Näilläpä taas mennään.

lauantai 16. lokakuuta 2010

Blokkiharjoittelulla tehoa, 2. päivä

Tämän MK-harjoitus eli blokkiharjoitusjakson 2. päivän harjoitus tapahtui kuten olin suunnitellutkin sauvarinteessä. 10 min hölkkäverryttelyn jälkeen 5x4 minuuttia sauvaloikkaa pääosin ylämäkeen ja pääosin jyrkkenevään ylämäkeen 4 minuutin palautuksella. Täytyy sanoa, että tuntemukset olivat todella hyviä ja hyvin vahvalla jalalla tehty harjoitus. Eilisen pyörätreeni ei kyllä painanut lainkaan.

Vetojen keskisykkeitä en nyt tähän hätään saa purettua, mutta ensimmäistä vetoa lukuunottamatta ne pyörivät siellä 165 tienoissa. Kunkin vedon päättyessä sykkeet olivat ensimmäisestä viimeiseen 167, 171, 173, 176 ja 177. Todella, todella siisti fiilis harjoituksen jälkeen ja kova harjoitushan tämä oli. Ottaahan se henkeen, jos 170 sykkeillä loikataan sauvojen kanssa ylämäkeen :-D

Itse asiassa tällä hetkellä tuntuu, että tämä voi olla meikäläiselle todella hyvä setti. Aikaisempina syksyinä olen lepojakson jälkeen tehnyt hyvin pitkälti vain peruskestävyyttä ja voimaharjoittelua. Näin ollen olen ehkä päästänyt yläalueiden tasot tippumaan liian alas. Mutta katellaanpa taas tuntemuksia... Huomenna tehoharjoitus tapahtunee juosten, palaillaan...

perjantai 15. lokakuuta 2010

Blokkiharjoittelulla tehoa, 1. päivä

Lupailin jossain vaiheessa syksyä kokeilla tuota blokkiharjoittelua, josta kirjoitin aiemmin. Kehittelin siitä sellaista kilpakuntoilijalle sopivaa settiä. Nyt teen kolmena peräkkäisenä päivänä MK-harjoituksen. Sitten pidän yhden lepopäivän ja uusin samanlaisen kolmen päivän setin. Lajeina käytän pyöräilyä eri muodoissaan, juoksua, ylämäkijuoksua ja sauvarinnettä. Harjoitus sisältää hyvät alku- ja loppuverryttelyt ja intervalliosion, joissa 3-6x4-6 minuuttia kovatehoista suoritusta 2-4 minuutin palautuksella. Tehon pitäisi olla 85-95 prosenttia maksimisykkeestä eli itse pyrin tekemään ne anaerobisen kynnyksen seutuvilla ja hieman sen yläpuolella ja hieman tietystä lajista riippuen. Muuta harjoittelua tänä aikana ei tehdä. Katsotaan millaista tuntemusta siitä syntyy. Mihinkään 2x päivässä treenaamisen en tässäkään tehojaksossa lähde, koska en muutenkaan nykyharjoittelussani tee kahta harjoitusta päivässä. Huipuuthan saattavat tehdä jopa 2 viikon blokkijakson, joissa tulee aina 4-5 tehoharjoitusta 3 päivässä ja sitten lepo ja sitten taas sama uudestaan... on ne hurjia!!

Tänään tein ensimmäisen tehoharjoituksen. Tein sen pyörällä harjoitusvastuksen kanssa sisätiloissa. 10 minuutin verryttelyn jälkeen 3x5 minnuuttia kovaa 3 minuutin aktiivisella palautuksella eli rauhallisella polkemisella. Lopuksi verryttelyä 10 minuuttia, kokonaisaika 45min. Vetojen tehoajaksi tuli siis 15 minuuttia; suosittelevat näihin harjoituksiin tehoajaksi 15-20 minuuttia eli se toteutui. Ensimmäisellä vedolla aloitin hieman liian kovalla vastuksella ja hitaalla kadenssilla, joten löi aika pahasti hapoille, joten sen vedon keskisyke jäi 156:een. Toisella keskisyke jo 161 ja kolmannella 164 ja huiputkin 175. Viimeinen oli kovin kuten pitääkin.

Se täytyy todeta, että vetojen mitta täytyy olla vähintään 4 minuuttia. Vähintään 3 minuuttia todellakin menee, että rasitustaso nousee ja vakiintuu riittävälle tasolle. Nyt oma tuntemus on treenin jälkeen huikean hyvä. Todella lujille vedin viimeisen vedon, joten hauska nähdä huomiset tuntemukset. Tosin ainakin ennen vanhaan 2 peräkkäistä kovaa päivää on aina sopinut minulle. Katsotaan nyt sitten muutaman päivän jälkeen. Huomenna todennäköisesti sauvarinteessä 5x4minuuttia...? Palataan asiaan.

torstai 14. lokakuuta 2010

Tourin sykekäyrien tutkiskelua

Syyskuun alussa pyöräillyn Tour de Helsingin sykekäyriä ym. käyriä en oikeastaan viitsinyt sen kummemmiin tutkiskella heti tapahtuman jälkeen. Sen verran vitutti se kasa, johon koko meidän tiimi epäonnekseen joutui osalliseksi. Nyt kuitenkin katselin hieman tarkemmin millaisilla sykkeillä siellä vedettiin, koska olin ne kuitenkin purkanut koneelle. Ensinnäkin kokonaisaikahan mulla oli 4.04. Keskisyke oli 142, keskivauhti 34,9km/h, keskicadenssi 82 ja maksimisyke 179. Kokonaisenergiankulutus 2560kcal.

Ensimmäinen puoli tuntia ennen vapaata vauhtia olen mennyt sykkeillä 95-110. Sen jälkeen siellä Espoon takamailla on hetkittäin menty sykkeen (ja nopeuskäyränkin)mukaan kovaakin ja niin, että syke on tehnyt 2 piikkiä tuonne 165 seutuun. Sen jälkeen meno on hieman rauhoittunut. Kolari ajettiin jossain 2h 43min. kohdalla, jolloin oli ajettu n. 93km ja siihen saakkaa sykkeestä n. 2/3 on ollut alle 140 eli alle aerobisen kynnyksen. Nyt ymmärtää miksi meno oli niin helppoa eli sillä syketasollahan sitä pitää pystyä menemään vaikka koko päivä. Muutama piikki siellä on 150-155 seutuun. Nyt tarkoitan aerobista kynnystä, joka mitattiin viikko sitten rullilla; pyörällähän se on tod.näk. hieman alempi.

Sitten kasan jälkeen, kun yritin porukoita kiinni syke pamahti sinne 180 seutuun ja samalla tuli myös EPOC-huippuarvo. Sitten 3,15h jälkeen eli 30min. kasan jälkeen meno on rauhoittunut selvästi alle anaerobisen kynnyksen (165) alle. Siinä tietysti huomasi, että kierolla vanteella tämä on aika vaikeaa ja sitä myöten myös fiilikset oli aika paskat. Eli loppu oli semmosta VK-pyöräilyä ja pyörähän oli kuin harjoitusvastus. Mutta olihan se hyvä treeni. Ihan lopussa syke on vielä puikannut lähelle 180. Nopeus on ennen sitä kasaa huidellut kyllä ihan mukavalla tasolla.

Vielä sen verran sykkeistä, että alle 125 tasolla syke on ollut 38min ja 125-165 välissä kaikkiaan 2h56min ja yli 165 30min. Ja jos hieman tarkennetaan:
alle 100 0:07:30
100-120 0:25:40
120-140 1:17:30
140-160 1:28:20
160-180 0:45:50
Joten ihan hyvässä tikissä siellä oltiin. Mutta hampaankoloon jäi ja samalla paljon parannettavaa. Mutta ensi vuonna sitten; eikä ensi kesä jää yhteen kuntoajoon tai Tahko-MTB -tapahtumaan vaan tarkoitus on ajaa enemmänkin pyöräkisoja. Ai niin ja ensi kesän pyöräkisoissa edustamani seura on muuten Tampereen Pyörä-Union. Rulliskisoissa tietusti entiseen malliin jo Legendaarinen RADICAL SPORT.

tiistai 12. lokakuuta 2010

Potkupalloa

Katselin tänään potkupallo-ottelun tv:stä, oli oikein EM-karsintaa. Eikä siitä sen enempää...

Tuli treenattuakin. Laitan sen tähän esimerkkinä hyvästä kahvakuulatreenistä. Alkuun kuntopyörällä peruskestävyyden alatasolla 30min. Sitten itse kahvakuulaharjoitus:

1. Etuheilutus 1min.
2. Puolikuu 1min.
3. Rinnalleveto+kyykky+ylöstyöntö oikella kädellä 1min.
4. Rinnalleveto+kyykky+ylöstöntö vasemmalla kädellä 1min.
5. Vatsakierto 1min.
6. Pystysoutu+kyykky 1min.

- liikkeet ilman palautuksia 16kg kuulalla
- 4 kierrosta, kierrosten välillä 3 min. palautus

Loppuun muutama minuutti kuntopyörää ja hyvät venyttelyt. Odotettavissa lievää lihasten kipeytymistä :) etenkin vatsalihasten osalta, koska vatsakierto 16kg kuulalla oli äärettömän kova veto. Niin ja lupaamani blokkiharjoituskokeilu lähestyy, siitä lähipäivinä lisää...

maanantai 11. lokakuuta 2010

Aerobisen ajan lapsi

Tasotestin tulokset tulivat tänään ja niitä voidaan sitten analysoida myöhemmin tarkemmin. Mutta se täytyy sanoa, että kyllä tämä Turbodiesel on aina ollut kova peruskestävyysäijä ja kyllähän tuo testi myös osoittaa, että peruskestävyyspuoli on hyvällä mallilla. Mitäpä sitä muutakaan voi odottaa, jos kestävyysurheilun perusteet on oppinut aikana, jolloin ylipitkien, hitaitten peruskestävyysharjoitusten kulta-aika oli :) Sama peruskestävyyden painottaminen on aika lailla jatkunut myös nyt kuntoilu-uralla.

Jo kesällä sanoin, että omalla kohdallani on varmasti niin, että huono maksimihapenotto rajoittaa etenkin anaerobisen kynnyksen kehittymistä. Näin voi myös sanoa testin perusteella. Siis jos aerobinen kynnys on 74% maksimihapenotosta ja anaerobinen kynnys 91%. Toisaalta tällaisessa kenttätestissähän VO2max ei ole välttämättä niin tarkka, koska hengityskaasuja ei tutkita. Toisaalta samaa voi päätellä vauhdeista. Aerobisen kynnyksen ja etenkin anaerobisen kynynnyksen vauhti on liian lähellä maksimivauhtia tai toisin sanoen maksimivauhti on huono suhteessa aer/anaer-vauhteihin. Maitohapot sinällään ovat hyvällä tasolla eikä rasittuneisuuttakaan näy happojen perusteella. Mutta pk-puoli on hyvällä mallilla ja kokonaisuuskin suht ok ja meikäläinen pääsee oikein luvan kanssa vetämään tehoja niin mikäs tässä :-D Vauhtikestävyyttä 10-30% viikon määrästä ja maksimikestävyyttäkin 2-10%. Jeah!!!

Ei muuten olisi juuri enempää nappiin mennä tuo eilinen taloudellisuus-aihe. Onhan selvä, että tässä iässä hapenoton kehittäminen on jo vaikeaa, koska ikähän laskee sitä ja toisaalta se on niin paljon perimästä eli lahjakkuudestakin kiinni. Totta kai sitä pitää yrittää säilyttää. Mutta kuten eilen kirjoitin huomattavasti suurempi hyötysuhde saadaan varmasti tuolta taloudellisuuden puolelta. Siis huomattavasti suurempi todennäköisyys kehittyä; siis tottakai tehoharjoittelua unohtamatta.

Ja mikä kaikki vaikuttaa taloudellisuuteen ja miten sitä voi parantaa? Muistaakseni kirjoitin siitä joskus; mutta vaikuttavia tekijöitä ovat etenkin koordinaatio, tekniikka ja lihastasapaino. Harjoittelussa tietysti teknikkaharjoittelu, mutta myös harjoittelun rytmitys sekä palauttavat/huoltavat harjoitukset. Suorituksesta tulee paistaa helppous ja yksinkertaisuus. Tasapaino on olennainen osa ja ja esim. asennon hallinta yhden jalan varassa. Keskivartalon ja asentoa ylläpitävien lihasten lihasvoima korostuu taloudellisuudessa ja tietysti lihasvoima ja lihaskestävyys kokonaisuudessaan.

Vielä noista kynnyksistä se, että anaerobinen kynnyssyke on mulla testin mukaan 165. Syke, joka mulla oli viime kesänä monessa kisassa etenkin alkuvaiheessa ja jos esim. peesiä oli tarjolla. Elikkä voisi ajatella, että tuon sykealueen taloudellisuutta ja suorituksen helpoutta parantamalla kestää paremmin kisojen alkavaiheen rynkytykset ja maitohappoa poistuu. Taloudellisuushan kehittyy aina tietysti parhaiten sillä tehoalueella millä se tehdäänkin. Eli mun harjoittelussa korostunee jatkossa paljon VKII-tehoalueen vauhtikestävyysharjoitukset mahdollisimman helpolla ja oikealla suoritustekniikalla rynkyttäviä vauhtileikittelyitä unohtamatta. Nyt, kun sitä VK:ttä saa oikein luvan kanssa tehdä :-DD Jeps, palattaneen näihin testiasioihin myöhemmin...

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Taloudellisuudella tehoja

Viime viikolla ilmestyi tuorein Hiihto-lehti sisältäen paljon hyvää asiaa. Yksi hyvä artikkeli oli mm. "Mitaleita ei jaeta mattotestistä". En nyt ala sitä sen kummemmin referoimaan, mutta pääpointti oli kuitenkin se, että menestymisen mahdollisuuksia ei tule koskaan arvioida pelkästään hapenottokyvyn perusteella. Keskeinen tekijä menestymisessä on myös suorituksen taloudellisuus. Lisäksi harjoittelussa tulisi mieluummin kiinnittää huomiota siihen kuinka taloudellista hiihto on siinä hieman maksimaalista hapenkulutusta matalammalla tasolla. Monien tutkijoiden mielestä muutokset taloudellisuudessa ennustavat paljon paremmin suorituskykyä kuin hapenottokyvyn muutokset.

Ruotsissa on kesällä julkaistu väitöskirja, jonka löydöksiä olivat mm. se, että sykkeen havaittiin hakkaavan hiihdossa noin 10 lyöntiä korkeammalla kuin mitä esim. mattotestin kuormitustason ja hapenkulutuksen perusteella oli aihetta olettaa. Hiihdon intervallimaisuudesta johtuen todellinen rasitus- ja hapenkulutustaso on usein syketasoa matalampi. Yhtenä syynä oli mainittu mm. se, että rasituksen aiheuttama stressihormonivaste saa sykkeen tarpeetomasti yli todellisen kuormitustason. Mutta jätetään me stressihormonien analysoimiset ruottalaisille. Puututaan me vaikka siihen löydökseen, että urheilijat, jotka rasituksen alkuvaiheessa pystyivät eliminoimaan maitohappoa hyvin pois verestä energiaksi kudosten käyttöön kestivät intervallimaista kovaa rasitusta loppuun tai lähes loppuun saakka. Eli kovan ja helpon kuormituksen vaihteluita olisi hyvä olla harjoittelussa runsaasti, jotta lihakset sopeutuisivat rynkytyksiin ja pystyvät hapettumaan lyhyessäkin ajassa. Se miksi tämän poimin on tietysti se, että rullaluistelukilpailuthan ovat samalla tavalla intervalliluonteisia. Eli rynkytyksiä tulee harjoitella tietystikin, mutta myös se, että kilpailun alkuvaiheen rynkytysten maitohappopiikit tulee hallita ja maitohappoa poistaa tehokkaasti. Siinäkin tietysti vaikuttaa myös tuo taloudellisuus isona osana ja tietysti kuntotekijät yleensäkin. Mutta pureudutaan näihin jatkossa enemmän.

Yhden asian poimin vielä ihan mielenkiinnosta. Esimerkiksi wassberg-tekniikalla hiihdettäessä liian yläraajapainotteisesti yksittäiset voimapiikit nousevat liian suuriksi ja suksen liukunopeus vaihtelee liiaksi. Samanhan voi ajatella esim. rullaluisteluun; jos yrittää vetää liian pitkällä liu´ulla käyttää isompia voimapiikkejä ja samalla luistimeen tulee liikaa nopeusvaihtelua ja taloudellisuus heikkenee. Ehkä sitä saattoi olla enemmän kuitenkin perinteisessä rullaluistelutekniikassa. Tuplapotkun myötähän luistimen yksittäiset nopeusvaihtelut ovat varmasti vähentyneet ja voimankäyttö on tasaisempaa. Hauska pointtihan on muuten sekin, että sprinttihiihdon wassberg-tekniikkaan on tullut vaikutteita rullaluistelusta eli siellähän huiput nykyään hakevat nopeassa wassbergissa pienellä hypyllä/kevennyksellä selkeästi eräänlaista tuplapotkua.

Mutta se näistä. Ai niin, taloudellisuudesta vielä, että kyllä tuolla meidän EM-kisoissakin siellä minunkin edellä olleista 24 kaverista ihan kaikilla ei varmaan ollut maksimihapenotto edes mun luokkaa. Eikä keskivartalosta päätelllen kaikki olleet tehneet varmaan ihan liikaa tuota peruskestävyysharjoitteluakaan tai sitten bratwurstia, pastaa ja juustoa oli syöty suhteessa enemmän kuin minä limppisoppaa ja ruisleipää. Mutta taloudellisuus oli monella meikäläiseen verrattuna sitten taas huippuluokkaa. Mutta tämän olen kyllä tiedostanutkin ja siihen edelleen erityishuomio kuten olen jo monesti kirjoittanutkin. Eli sanalla sanoen ensi kesänä menestystä teknikkaa/taloudellisuutta kehittämällä.

Viikonlopun treenit menivät kuten olin suunnitellutkin. Eilen oli lepo johtuen tietysti niistä muutamasta virvokkeesta, jotka tuli nautittua tuolla perjantain NHL-pelireissulla Helsingissä :) Tänään sitten kuitenkin jo 15km juoksua maastossa ja hyvin kulki.

torstai 7. lokakuuta 2010

Kohti hiihtokautta

En ole tuota rullahiihtoa juurikaan harrastanut viime vuosina, itse asiassa välillä taisi olla kymmenkunta vuotta, että en vetänyt rullasuksilla lainkaan. Omia toimivia rullasuksia mulla ei edes enää ole, mutta toissa vuonna lainasin entiseltä työkaverilta Startin luistelurullasuksia ja kävin muutamaan otteeseen kokeilemassa. No nehän ovat lojuneet edelleen tuolla autotallissa, jotenka tänään suuntasin rullahiihtolenkille. Parin kilometrin jälkeen suksien käyttäytymisen taas oppi ja sitä myötenhän sitä veti kuin vanha tekijä. Parikymppiä vetelin ja ihan ok tunne. Tuntui välillä hyvinkin vahvalta ja voima tuntui siirtyvän aika mukavasti suksen kautta alustaan. Liekkö hyviä vaikutteita siirtynyt tuolta rullapuolelta, luulenpa niin. Onhan siitä aina välillä ollut puhetta, että luistelupuolelta olisi enemmän ja vähemmän annettavaa hiihtopuolelle luistelutekniikkaan.

Koska tässä nyt on taas tarkoitus vähinsä hiihdellä talvella niin rullilla on hyvä saada ärsykettä ja treeniä tuonne ylävartalolle, joka kuitenkin tällä rullaluistelu- ja pyöräilylinjalla jää auttamatta vähän tahtipuikkojen asemaan. Jotenka ihan puhdasta tasatyöntötreeniä eli ylävartalon aerobista lihaskestävyyttä pitää vetää mahdollisimman paljon ennen lumia. Ja itse asiassa intoa piukassahan tässä jo odottaa, että pääsis vetämään oikein lumille.

Autotallissani lojuu myös Jukka "Fortumin mies" Anttilan skiket, jotka hän yhden(!) käyttökerran jälkeen tyrkkäsi mulle lainaan ja kokeiltavaksi. Itse olen tainnut tuplata Jukan kokeilukerrat, koska kokonaiset 2 kertaa olen niitä muistaakseni kokeillut. Luisteluhommaanhan ne ovat siellä hyvän ja huonon vitsin häilyvässä rajamaastossa. Mutta tasatyöntötreeniin ihan vaikka sorateillä ne ovat jopa ihan toimivat. Ehkäpä käyn niillä muutamat tasatyöntölenkit tyrkkäämässä vielä ennen lumien tuloa.

Esportissa vedettiin tiistaina ne maitohappo-tasotestit ja huomenna lienee tulossa tuloksia sieltä. Ihan mielenkiintoista nähdä, että minne ne kynnystasot asettuvat, samoin esim. rasvaprosentti; paljonko on tullut lisää niistä aijoista, kun sitä oikeesti treenattiin paljon ja oltiin kuin kuivan kesän oravia. Pienimmillään rasvaprosentti oli silloin muistaakseni 6,5.

Huomenna olisi sitten tarkoitus matkata täältä maalta tuonne kirkonkylään katsomaan NHL-peliä Carolina-Minnesota. Carolina hoiti äsken tuon ensimmäisen pelin niukasti 4-3 ja suomalaiset olivat mukavasti esillä. Toivotaan tiukkaa ja vauhdikasta peliä myös huomiselle.

keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Keskiviikon kahvakuulaliike

Keskiviikko on meikäläisella ollut monesti päivä, jolloin olen treenannut kahvakuulan kanssa. Niin tänäänkin ja esimerkiksi tämän liikkeen nimi on puolikuu: :

maanantai 4. lokakuuta 2010

Monipuolista ravintoa riittävän usein

Havahduin viime keväänä pistämään noita ravintoasioitani hieman paremmalle tolalle. Yleensä ottaen olen aina syönyt suhtkoht monipuolisesti ja hyvin, mutta loppujen lopuksi aika paljon parannettavaa löysin. Suurimmat puutteet olivat etenkin marjojen ja kasvisten määrässä ja toisekseen aterioiden välit jäivät liian suuriksi.

Aikaisemmin aamupalani oli lähinnä lasi tuoremehua, lautasellinen mysliä ja jogurttia, joku hedelmä ja pari mukia kahvia. Nykyään syön arkisin aamupalan klo 6.30-7.00 ja se sisältää yleensä edelleen sen lautasellisen mysliä, mutta maidon kanssa, kupillisen marjoja allpro Soyan kanssa, tuhdin leivän tai hedelmän, lasillisen tuoremehua tai gerimax-poretabletin ja kahvia. Aamupala on siis tuhdimpi kuin aiemmin.

Klo 10 maissa syön välipalan, joka on myslipatukka/hedelmä/allpro Soya vanukas/soijajuoma tms...

Lounaan vedän klo 12-13. Pari kertaa viikossa lämmitän töissä edellisen päivän kotiruokaa lisukkeiden kera. Kolmisen kertaa viikossa käyn syömässä lounaan työpaikan viereisessä lounaskahvilassa, jossa on laadukas seisova pöytä kera loistavan salaattipöydän. Näin lounaskin on nykyään ravintoainearvoltaan todella hyvä.

Noin kolmen maissa välipala samaan tyyliin kuin aamupäivällä.

Työt lopetan päivästä riippuen klo 16-19. Päivällinen sitten kotona eli vaihtelevasti normaalia kotiruokaa ja kasvisten määrää olen tietoisesti yrittänyt lisätä myös päivällisellä.

Treeni tulee sitten jossain vaiheessa iltaa. Treenin jälkeen yritän saada heti vedettyä pienen välipalan, jotta palautuminen lähtee hyvin käyntiin. Aika usein oma harjoitukseni ajoittuu aika myöhään iltaan, joten treenin jälkeinen välipala on sitten samalla myös iltapala. Nykyään se on useimmiten jogurtti ja leipää, mutta vaihtoehtoina myös allpro soya -tuotteet, marjat tai hedelmä.

Lisäravinteista eniten olen käyttänyt gerimaxia, mutta koska se on enemmänkin ollut sellainen "varmuuden vuoksi -yleisravinto- ja vitamiinilisä" olen ajatellut pitää siitä taukoa. D-vitamiini on ainakin nyt sellainen, jonka saannin aion nyt varmistaa talven aikana eli se olisi sellainen "kohdennettu" ravintolisän käyttö. Iltaisin olen ottanut myös Diasporal-magnesiumia ja siitä oli mulla apua etenkin silloin välilevyn pullistuman aikoihin, kun lihaskramppeja oli oikeassa jalassa aika paljon.
Palautusjuomat on mun mielestä turhaa rahanhukkaa; saman asian ajaa kun n. 30min sisään harjoituksen päättymisestä vetää sen välipalan. Nuo soijatuotteet ovat tulleet omalla kohdalla uutena tuotteena mukaan. Nehän ovat vähärasvaisia ja erittäin hyvä proteiinin lähde ja niiden sisältämä proteiini on erittäin korkea-arvoista ja ne sisältävät juuri aikuisellekin välttämättömiä aminohappoja.

Kaiken kaikkiaan tämän "ravintoremonttini" jälkeen tuntuu kuin jaksaminen on parantunut ja esim. pitkän työpäivän aikana ei tule enää sellaisia uneliaita heikkoja hetkiä. Ja ehkä se treeneistä palautuminenkin on parempaa. Vanhan kunnon ravintoaineympyrän olen myös yrittänyt palauttaa kunniaan eli mahdollisimman monipuolista ruokaa riittävän usein.

Heikkouksia varmasti on edelleen ruokailupolitiikassa. Esim. kahvinjuontia voisi ehkä hieman vähentää. Mutta näitä seuraavia ei tietenkään eli saunaolut tietysti kuuluu asiaan. Joskus lasillinen punaviiniähän on pelkästään terveellistä, samoin viskipaukku yömyssynä silloin sun tällöin on poikaa eli kaikkea ns. epäterveellistäkään ei mun mielestä kannata välttää. Toisaalta espanjalaista naudanlihaa kannattaa välttää, sillä se tuntuu olevan kovin pilaantunutta viimeviikkoisten tietojen perusteella :-D

sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Sunnuntai toimintaa täynnä

Sunnuntai on ollut toimintaa täynnä, joten mitään pitkää stooria ei nyt tule, sillä pitää varmaan kiiruhtaa nukkumaan :) Tänään on ehditty käydä urheilukentällä potkimassa palloa ja hyppäämässä pituutta, on käyty Kasperin kanssa uimassa, nurmikko on leikattu vielä kerran tälle vuodelle, on haravoitu ja itse kävin myös tunteroisen maastopyöräilemässä. Niin ja tietysti piti katsoa MM-pyöräilyä. Hienoa Hushovd; niin ja mieshän taitaa ajaa Bontin kengällä eli menestystä jälleen kerran myös Bontille. Yritettiin myös tuossa päivällä poikien kanssa ottaa muutamia ruskakuviakin, mutta ei saatu napsittua oikein mitään niin laadukkaita kuvia, jotka ainakaan itseäni miellyttäisi eikä tässä nyt taida ehtiä käsittelemäänkään niitä. Pistän tuossa kuitenkin pari kuvaa tähän oheen, jotta saadaan hieman väriä sivuille.


lauantai 2. lokakuuta 2010

Kaksi fiilikseltään upeaa lenkkiä

Perjantai 1.10 klo 17.30 vedän rullaluistimet jalkaani ensimmäisen kerran kuukauteen. Edellinen kerta oli 31.8. eli syyskuu jäi kokonaan väliin luistelun suhteen. Nyt pitää kuitenkin käydä vetämässä vähän, koska tulevana tiistaina luistellaan maitohappotestit Esport-arenalla. Suuntaan vanhalle kunnon Perämaan tielle; tuo tie, jonne kermaperseillä ei ole asiaa. Nuo kermaperseet, jotka ovat kitisseet mm. Forssan Suvi-illan pinnasta jo vuosikaudet eivät tosiaan lenkkeilisi täällä koskaan. Mutta mä vedän ja sen jälkeen en ole osannut valittaa koskaan mistään asfalteista ja kovaa Perämaassakin pääsee, tarvittaessa yli 50 km/h.

Mutta sinne siis ja tunne on alusta alkaen loistava. Ehkäpä jopa vahvimmman oloista kuukausiin. Teknisesti lähestulkoon tai jopa parasta mitä olen ikinä vetänyt. Takajalka kiertää hyvä D-kirjaimen, sisäpuristus on aktiivinen, ulkopuristuksessa paino pysyy todella hyvin jalan päällä ja lopuksi luistin osoittaa vielä suoraan eteenpäin. Siis ihan kaikki mitä olen koko kesän yrittänyt ja nyt kaikki tuntuu loksahtavan. Paikka, jossa kesällä vedin kaksisatasia kovaa sujahtaa ohi hieman päälle neljääkymppiä ja sykekin pysyy hyvin aisoissa. Ilmakin on loistavan aurinkoinen ja kuitenkin mukavan kirpeä syksyinen ja liukkauttakaan ei ole huolimatta varjopaikkojen kosteudesta. Tunti mukavaa vauhtileikittelyä ja olishan tuota vetänyt pari tuntia lisääkin. Eli onko se tosiaan näin, että olen kesän jauhanut väsyneellä jalalla ja nyt tauon jälkeen kulkee kuin unelma; just joojoo SRV ja kumppanit, kyllähän mulle on sanottu asiasta, mutta kun aikuinen mies ei usko :-D Vai onko tauon aikana alitajunta työskennelyt tekniikan kanssa ja nyt moni asia hermotusta myöten loksahti kohdalleen :))

Lauantai 2.10 klo 8.30 on aika suunnata juoksulenkillä. Todella sumuinen, mutta äärettömän mukavan raikas syysaamu, lämpöä +3. Suuntaan Tupurlanjärven ympäri kiertävälle lenkille, josta matkaa kertyy 14,5km. Lenkki on mahtavaa maalaistietä ja maisemat upeat. Nyt tosin itse Tuprlanjärvi jää näkemättä, sillä sumua on niin, että paikoin ei edes seuraavaa paalua näe. Juoksu kulkee kuin Gebrselassiella konsanaan. Askel on kevyt ja tekee mieli vetää hieman reippaampaa kuin aioinkaan. Eli annan sykkeen pysytellä siinä aerobisen kynnyksen eli 150 molemmin puolin eli vedetään tämmönen VKI-lenkki. 12 km:n jälkeen alkaa hieman jaloissa tuntua, mutta kaiken kaikkiaan hyvin kulki ja aikaa vierähti 1.18. Tällä kertaa en muuten kuunnellut luonnon ääniä vaan kuulokkeissa soi Iron Maidenin uusin levy. Kerrassaan hyvä levy; mitenhän mä en ole tuota bändiä aiemmin juurikaan jaksanut ja nyt kun olen sen tuotantoa kuunnellut niin sehän on aivan loistava. Eli ensi kesänä Olympiastadionille kuuntelemaan Iron Maidenia, liput ehdottomasti hankintaan. Kokonaisuutena loistolenkki eikä kanssaihmisistäkään ollut haittaa, näin peräti kaksi autoa ja pari kalastajaa Otamuksella. Eikä lenkin lopuksi meidän asuntoalueellakaan näkynyt vielä ketään, ehkäpä sohvajuurekset keskittyvät makaamaan/keräämään voimia, jotta ovat ensi kesänä virkeitä, elinvoimaisia ja hyväkuntoisia :)

Nämä kaksi hienoa kuntoilusessiota olkoon jälleen kerran esimerkkinä, että kyllä liikunta on messevää. Nyt on kuitenkin mukava taas vaikka katsella urheilua... Valioliigaa, SM-liigaa jne...

perjantai 1. lokakuuta 2010

Se on lokakuu

Se on lokakuu ja tuli aika nostaa Bianchi varaston kattoon:


Nyt reenataan retro-pösöllä:


Ja tällä Scotilla:


Proteiinit ja palautusjuomat haetaan lähikaupasta tällä:


Voimaa hankitaan tulevaa kautta varten näillä:


Lajivoimaa ja -kestävyyttä hankitaan tulevaa kautta varten mm. tällä:


Muutamat seinällä olevat kapulat odottavat talven lumia:


Treeneistä palautumisen voi hoitaa myös tässä :-D